Näringsrika ägg
Både som matigare omelett, eller till frukost exempelvis som äggröra, stekt, eller kokt, och vid festligare tillfällen pocherade ägg.
Kan förtäras i oändliga kombinationer, gott och näringsrikt.
- Ägg innehåller mycket Selen, vilket stärker immunförsvaret.
- Rikligt med D-vitamin och B-vitamin.
- Högt Kalcium innehåll, samt aminosyror.
- Omega 3-fettsyror.
- Näringsrikt med andra ord
När jag var yngre fick jag ofta berättat att det inte var bra att äta för mycket ägg på grund av effekter på kroppens kolesterolhalt. Idag säger en del forskning att det inte finns något samband mellan det goda och onda kolesterolet (LDL/HDL).
Kan det vara så? Äggulan innehåller en hel del fett och jag äter ägg både kokt, stekt, i mat, gröt, bakverk och i smoothies. Ofta och gärna. Borde vi äta mer måttligt med ägg? Gäller konsumtionen råa ägg eller generellt i all matlagning och vad är en lagom konsumtion per vecka?
Här håller vi oss borta från snabbmat, salt, och överkonsumtion av socker men att läsa att ägg skulle ligga i riskzon för utveckling av hjärta – och kärlsjukdomar känns tråkigt. Alternativa veganska födoämnen, vad kan ersätta ägg snarlikt?
Äter själv mkt ägg men försöker dra ner på saltet. Tack för påminnelsen ang saltet
Det var så lite. 🙂