Idag bjuder jag på ett somrigt lemonadrecept. Syrenlemonad med citron. En frisk och syrlig smak, perfekt både som fika en varm sommardag eller som drycktillbehör i en läskande sommardrink. Du väljer själv. Går även utmärkt att frysa in dryck som iskuber och ta fram under höstens och vinterns festligheter.
Tips på hur vi kan ta till vara på årstidens olika växtlighet skapar både bra återvinning och balans. Det är inte bara bär, frukt, svamp och grönsaker som vi kan nyttja. Även blomster och andra löv samt naturarter är ätbara och lätt åtkomliga.
Syrenlemonad med Citron (1.5 liter)
Ingredienser:
- 20-25 klasar syren
- 2 citroner
- 1,5 liter vatten
- 800 gram saltå kvarn rårörsocker
- 30 gram citronsyra
Gör så här:
- Plocka av blommor och lägg dem i en sil, skölj av. Häll dem i en bunke.
- Koka upp vattnet och tillsätt rörsocker och citronsyra. Rör om väl.
- Skiva citroner och lägg dem ovanpå blommorna.
- Häll över sockerlagen på blommor och citronskivor, låt svalna i rumstemperatur.
- Ställ in i kyl 2-3 dagar och rör om då och då.
- Sila dryck innan den hälls upp i flaskor. Späd med vatten innan servering.