Race Rapport Edsviken Marathon 21k

Hej

Här kommer en kort race rapport från gårdagens lopp Edsvikenmarathon 21k.

Edsviken Marathon 21k innan starten

Mitt mål med Edsviken Halvmarathon 2020

Mitt mål med loppet var att inleda 2020 med en ny utmaning och vinter- is löpning hade jag ännu inte provat. Loppets upplägg lockade, att det var ett traillopp läste jag snabbt mellan raderna när jag anmälde mig. Det blir som det ska tänkte jag under anmälan hösten 2019.

Naturbilden är lånad från www.edsvikenmarathon.se och tack även till fotograferna Christer Schapiro och Carla Ramirez Photo.

Mina förutsättningar

Senast jag sprang ett halvmaraton var den 16 september 2018, då sprang jag Stockholm Halvmaraton. Under loppet var jag trött. Benen blev stumma rätt tidigt i loppet och jag tvingade mig själv mer eller mindre i mål. Jag var dock väl förberedd och det var en flack bana men det hjälpte inte. Kroppen tog stopp. Under hösten 2018 började jag att både arbeta och parallellt studera på distans. Helgerna ägnades mest åt familj, arbete och studier fram till sen höst 2019. Veckorna fylldes med 80 h arbete och jag stressade rätt hårt. Hade svårt att ge mig tid till att träna som jag önskade och löpningen höll jag igång med kortare 5-10 km pass, dock oregelbundet. Tränade teknik- och backträning en dag per vecka under hösten 2019 och ett par korta 5-10k pass per vecka. Trail lopp hade jag sprungit innan, men endast 5k och 8k, inte 21k. Hann lägga in 3-4 långpass under januari och februari 2020 på 12k, 16k och 18k innan det var dags för Edsvikenmarathon den 15 februari 2020. Klarar jag av att springa 18k innan loppet så kan jag springa 21k vid lopp oavsett om jag inte nött distansen innan tävling. Distansen visste jag att jag klarar, men jag var mer orolig över att gå ut för snabbt under loppet och slita mer innan målsnöret.

Raceplan

Planerade loppet solo från start då mina löparbuddies jag springer med inte var intresserade av vinter- och is löpning. Jag visste att jag hade tränat för lite långdistans men tänkte att all övrig träning (styrketräning, crosstraining och löpning) säkert skulle bidra med nått positivt ändå. Tanken var att njuta av loppet och Edsvikens naturvyer, att prova på is löpning och genomföra det. Kändes roligt och utmanande, och jag saknade känslan det gav.

 

 

Raceday

Packade torrt ombyte och kost inför loppet under morgonen. Klädval är alltid svårt, jag blir lätt varm men fryser även vid kyligare temperatur. Satsade på lager 1 och 3 på överkropp, tajts och trailskor. Ingen snö och is blev det som utlovat, men dock lera, slingriga stigar, trädrötter, grus, asfalt och backig terräng. Hade helst sprungit i mina Saucony Kinvara då det är lättare för mig att springa i lätta mjuka skor. Saknar bra frånskjut vid löpning på grund av artros i båda fötter och efter operationen i april 2014 minskade rörligheten med 60-70%. Jag har stabil fot och bör använda stabil sko men hårda sulor ger mig istället smärta i fotleder vid löpning och begränsar den naturliga löpkänslan. Jag åkte till evenemanget kommunalt med pendeltåg mot Sollentuna och sen vidare via bussförbindelse till Edsvik. Allt flöt på bra på plats, nummerlappsutdelningen gick snabbt och sen ett WC stopp innan lopp. Hann värma mig i cafét kort innan och lämnade in väskan 15 minuter innan starten. Väl på plats träffade jag Tanja vid startlinjen, en aktiv tjej som inspirerar till träning på Instagram. Även hon med artrosproblematik, men i höftkulan. Rätt ovanligt att träffa en person som förstår problemet man har och vad det innebär, samt hur viktigt det är med rörelse och vad löpning ger. Att det förbättrar livskvalitén på sikt oavsett slit av insats som krävs vid löpning och oavsett racetid. Jag har dåligt flås i backar och eftersom jag nu frivilligt valt att springa ett traillopp på 21k så var det bara att köra på och inte känna efter. Mådde dock ovanligt bra i kroppen efter loppet, varken slutkörd i ben eller i sinnet, och dessutom ingen vadkramp (dock lite smärta i höger knä) Sprang i princip hela loppet i ett lugnt jämt tempo. Vissa backar och trappsträckor liknade en finlandsfärja i bestigning (min upplevelse) och där gick det sakta. Trail loppet var tufft och backlöpning är inte min bästa gren men vi tog oss nöjda i mål på tiden 2:31 och pushen i ryggen uppför sista backen innan målgång tackar jag för. Den behövde jag.

Framtida mål då? Att prioritera löpning oavsett arbete dagtid och studier kvällstid, absolut. Det har varit knepigt att få ihop allt parallellt när deadlines ska levereras vid studier och dygnets timmar är få. Kvällar och helger har inte innefattas distanslöpning under intensiva studieperioder men jag behöver tänka om där. Ett långpass per vecka bör jag kunna smyga in. Samtidigt vill jag styrketräna och håller mig gärna fysiskt aktiv 7-10 h per vecka. Its all about mindset, eller?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Hälsogourmet