Saffransplättar
Dessa plättar trollade jag ihop idag lördag och de är tillagade på risgrynsgröt. Har du julgröt över nu efter julhelg och långledighet så kan jag tipsa om det här smarta alternativet i att ta hand om överbliven julmat. Perfekt.
Vill man inte ha saffran i så är det lika gott att istället tillsätta vaniljsocker. Det går givetvis att göra en mindre sats plättar och att halvera mängd om så önskas. De mått jag angivit i recept ger ca 20-25 antal plättar, beroende på storlek förstås. Bon Aptit.
Ingredienser
- 1 liter rigrynsgröt
- 2 pkt saffran eller 2 tsk vaniljsocker
- 4 ägg
- 2 dl vetemjöll
- 2 tsk bakpulver
Gör så här
- Blanda samman alla ingredienser och låt vila 10 minuter.
- Stek små plättar i smör eller olja. Jag steker mina plättar i smör och torkar ur stekpannan med en bit papper mellan varje lagg och tillsätter ny klick då jag är kräsen och inte önskar brunbrända pannkakor av halvbränt smör. Det går säkert bra att hoppa över den rutinen med.
- Servera med färska blåbär, en klick vaniljkvarg och agavesirap, eller andra favorittillbehör. Njut.