En riktig löpare

Ja vad är en riktig löpare? Vissa jagar tid, en del är långdistanslöpare, och andra vill springa trail i härlig skog. En annan bra fråga, hur långt är ett långpass? Allt är givetvis relativt utifrån våra erfarenheter av löpning, och vi har alla olika förutsättningar.

Ett långpass börjar förmodligen där vi töjer våra vardagliga gränser och rutiner. Jag springer oftast milen under ett ”normalt” pass så minst 15 km är ett långpass för min del. Jag kan löpträna 90 minuter i en obefintlig hastighet av ”mysträning” som vi snyggt döpt det till i en löpgrupp som jag ofta springer med. Det fina med myspass är att vi faktiskt blivit lite snabbare i benen. Övning ger färdighet på sikt. Nu mystränas det i 05:30 tempo min/km. Jag läste även att en instagram följare till mig springer sitt sköna långpass i ett 04:26 tempo. Allt är som sagt relativt och helt individuellt.

Jag springer varken snabbt eller är en Ultra Marathon löpare, inte än i alla fall. 3 mil kan jag få ihop under ett stadigt 06:00 tempo. Man kanske är lagom? För mig är det ok att vara lagom. Oavsett så är det viktigaste med löpningen att det ger glädje och mersmak.

Jag hittade en ironisk lista på igenkännfaktor om en löpares egenskaper som jag kommer presentera här. Det låter överdrivet men det är sant. Jag kan skriva under på alla punkter.

 

En riktig löpare:

  •  …använder GPS klocka och mäter dagligen antal steg. Vanligtvis är 10 000 steg en normal förbrukning men en löpare vill gärna leverera 18 000 till 25 000 steg per dag. De darar man är uppe i 30 000 steg är man sjukt nöjd.
  •  …tar bara av sig sin GPS klockan när batteriet måste laddas. En vanlig dyr snygg-klocka är inte intressant eftersom den inte har relevanta inbyggda funktioner.
  •   …benämner mat som protein, kolhydrater och fett
  •  …tar alltid trapporna trots att hiss eller rulltrappor finns, all vardagsmotion nyttjas maximalt.
  •  …förbrukar alltid flertal vattenflaska under arbetstid
  •  …har alltid en ojämn och konstig solbränna
  •  …äger för många par löpskor men använder bara 1-2 par…och köper sen 2-3 nya men använder 1 par.
  •  …trivs i träningskläder och strosar gärna runt i dom 24/7
  •  …använder löpskor som innesko både i arbete och hemma

Det kanske inte är en klassisk lista på en löpares rutiner, dock en lista på rutiner där aktiv fritid är en självklarhet med en portion humor. En riktig löpare finns nog inte. Eller rättare sagt vi är många och vi är olika. Det viktiga är att vi mår bra och att vi trivs med de aktiviteter vi gör oavsett distans eller hastighet.

Planerade långlopp kräven en del bra löparutrustning, vilket kan vara dyrt men kan köpas second hand. Lycka till med träningen, all övning ger resultat med rätt attityd och ansträngning. Kör hårt!

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Hälsogourmet