Enkla knep att boosta kroppen

Att höja prestationsnivån

Idag lördag boostar jag kropp med nitrater från rödbetor, samt äpple, avokado och blåbär.

I tidskriften Hypertension, beskrivs att rödbetsjuice både minskar blodtryck och förbättrar prestation hos löpare. Nitratet i superbetan omvandlas till kväveoxid i kroppen, vilket gynnar muskelfunktion, blodflöde och förbättrar prestationsförmågan. Att dricka rödbetsjuice ibland eller att mixa sig en smoothie är med andra ord bara gynnsamt. Även i rucola, spenat, jordgubbar och rabarber finns höga halter av nitrat. Speciellt i rucola som innehåller dubbelt så mycket nitrat som rödbetor.

Hur mycket bör man äta? I studier anges ca 300 mg rödbetsjuice ha en bra effekt på träning men den optimala nivån anses sjunka vid ca 600 ml rödbetsjuice. 2-3 rödbetor eller en rödbetsshot är med andra ord en okej mängd utan att räknas som överkonsumtion.

Blåbär- och rödbetssmoothies

Ingredienser

  • 2 små förkokta rödbetor
  • 1 dl blåbär
  • 1/2 äpple
  • 1/2 avokado
  • 30 gram neutralt proteinpulver

Gör så här

  1.  Mixa samman alla ingredienser i en mixer.
  2. Häll upp i ett glas och servera.

Glöm inte att lyxa lite ruccola i middagssalladen, det är en av mina favoriter bland grönsallad, förutom spenatblad. Att rippla lite olivolja, rosé balsamvinäger och finskuren rödlök till, är en killer. Skulle kunna äta det som side dish under dagens alla måltider.

 

Blåbär- och rödbetssmothie

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Hälsogourmet