Triss i bullar

Triss i bullar på kanelbullens dag!

Idag är det torsdag och jag hade lovat barnen att baka kanelbullar inför morgondagens stora fika dag. Sagt och gjort så har vi tillsammans lyckats ta oss igenom ett kanelbulle Marathon i köket. En härlig upplevelse.

Hallonbullarna är min egen favorit som jag bakat sen tidiga 90-talet. Helt plötsligt lät man rätt gammal, vilket jag ändå är.

Bjuder på tre recept

  1. Veganska vaniljbullar som har bakats med kikärtsspad, kokosolja och mandelmjöl. Recept har jag funnit på denna hemsida, men ägg har bytts ut mot kikärtsspad. Jag är inte vegan, men ville provbaka och se om det var något i mitt tycke och smak. Jag föredrar dock vetebröd.
  2. Den absolut godaste är enligt mig, Hallonbullen. Lätt att tillreda, syrligt god och ett hälsosamt alternativ för den som vill reducera socker och fett.
  3. En klassisk kanelbulle har vi självklart även bakat – barnens favorit här hemma. Bjuder på recept nedanför.

 

Veganska Vaniljbullar

Ingredienser, 16 st

  • 50 gr kokosolja
  • 6 msk kikärtsspad
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 2 msk sirap
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk mald kardemumma

Fyllning:

  • 70 gr kokosolja
  • 1 msk sirap
  • 2 tsk vaniljpulver

Topping:

  • mjölk
  • florsocker + vatten till glasyr
  • Mandelspån

Gör så här:

  1. Smält kokosoljan på låg temp.
  2. Vispa kikärtsspad och sirap poröst.
  3. Blanda alla torra ingredienser, häll kikärtsspadet i mjölblandningen och sedan kokosoljan och kokosmjölken.
  4. Rör ihop allt och låt stå ca 15 minuter.
  5. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen, kokosoljan ska helst vara som rums tempererat smör.
  6. Pressa eller kavla sedan ut degen mellan två bakplåtspapper (avlång rektangel).
  7. Smeta på fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. Dela i lagom stora bullar, lägg dem sedan på en på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med mandelmjölk.
  8. Strö mandelspån över bullarna.
  9. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter på 200 grader.
  10. Gör en glasyr och rippla över då bullar kallnat.

 

Vaniljbullar med mandelflarn och glasyr

Hallonbullar

Ingredienser, 8 st

  • 25 gram jäst
  • 25 gram margarin
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 4 dl vetemjöl special

Fyllning

  • Färska eller frysta hallon
  • 2 msk strösocker

Topping

  • pensla med mjölk
  • 3 msk florsocker + lite vatten (blandas och ringlas ovan)

Gör så här

  1. Smält smöret och häll på mjölken, tillsätt socker och salt.
  2. Smula jäst i en bunke, häll över den fingervarma vätskan (37 grader) och blanda ut jästen väl.
  3. Arbeta in mjölet i vätskan och låt sen jäsa 30 minuter.
  4. Värm hallon och tillsätt 2 msk strösocker.
  5. Kavla degen i en rektangulär kaka och skär i 8 rutor.
  6. Lägg en klick egengjord hallonsylt i mitten och för samman alla hörn. Vänd dem och lägg i formar.
  7. Låt jäsa 30 minuter, pensla med mjölk och grädda 200 grader, 100 minuter.
  8. Gör en glasyr och rippla över då bullar kallnat.
  9. Pudra på florsocker innan servering.

 

Hallonbullar med florsocker

Kanelbullar

Ingredienser, 20 st

  • 25 gram jäst
  • 50 gram smör
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 30-40 gram smör
  • kanel
  • socker

Topping

  • Ägg
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Smula jäst i en bunke och smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm fingervarmt, 37 grader.
  2. Tillsätt nästan allt vetemjöl, arbeta ihop degen. Låt jäsa 30 minuter.
  3. Kavla ut deg och bred på fyllning. Rulla ihop och skär i  bitar.
  4. Lägg på plåt i bullformar och låt jäsa 30 minuter.
  5. Pensla med ägg och pärlsocker.
  6. Grädda i 250 grader 8-10 minuter

 

Kanelbullar
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras