Den perfekta samhällsmallen

Den perfekta samhällsmallen 

Det är sen länge känt att träning har en bra inverkan på hälsa. I en artikel i Svenska Dagbladet har depression uppmärksammats i en ny studie om träningens effektivitet mot depression. Det skrivs bland annat om att träning bör erbjudas som rehab vid depression. Förutom ett positivt sinne så ges motionärer även lägre blodtryck, lägre blodsocker och viktminskning. Men varför blir individer deprimerade? Jag vill beskriva den perfekta samhällsmallen för dig.

Ett vanligt problem idag verkar vara att flertal individer lever i en stressig vardag med jobb, aktiviteter, och familjeliv. Mycket ska hinnas med. Men det är inte allt. Livet ska överpresteras. Sociala roller förväntas vara på ett visst sätt för att passa in i den perfekta samhällsmallen.

Duktighet och prestation prioriteras, och statusnivån höjs i hur vi bör leva. Välbetalt jobb, hus, bil, aktiv fritid, 3 barn och hund. Den klassiska mallen. Men idag räcker inte det. Idag bör man helst överprestera i hur man lever på fler nivåer.

Prestation är ett måste, ideal jagas och expertis förväntas i alla former.

  • Springer man inte tillräckligt snabbt så duger inte träningen. Folk känner sig misslyckade och kan lika gärna sluta springa alls. Kan man löpträna för att det är roligt eller för att det är skönt? Räcker det inte med att må bra?
  • Om inte maten är lagad från grunden när middagsgäster väntas, då är dagarna räknade som middagsvärd. Allt ska helst vara hemlagat. Det imponerar och det förväntas. Jag var förbi på snabbvisit hos vänner som väntade familj på middag. Jag gav förslag på skamligt enkelt efterrättsalternativ. Köpta chokladpraliner till kaffet från ett lyxigt kondis. Fick till svar att ”det förväntas att man gör det själv”. Sorgligt värre. Vad sägs om spontant kravlöst umgänge och kvalitetstid?
  • Träningsdiet är idag en livsstil. Jag tycker att det är bra att alla kan ge sig själv det, utan att behöva betala dyra PT kostnader. Magrutor räknas på media. Nyttig kost visas, och dagens lyckade träning. Det finns väldigt bra PT sidor och härliga motionärer. Det krävs disciplin för att man ska hålla sig i form året om. Jag vet. Även jag följer influensers och träningsprofiler på media. Jag lägger också ut träningsbilder, mat och tankerutor flera dar per vecka. Jag säger inte att jag är bättre. Men media och prestationsjakt får individer att må dåligt. När det roliga övergår i ett måste då har det roliga tappats bort.
  • Mat förväntas vara fritt från fett, socker och raffinerat vitt mjöl. Allt ska helst vara lättlagat, snabbfixat och självklart hälsosamt. Tid, effektivitet och kalorier jagas. Fredagens champagne byts ut mot energidryck och isbitar i flöden på instagram under fredagskvällen. Jag älskar champagne och som ni vet älskar jag även smoothies. Jag har aldrig räknat en endaste kalori i mina smoothies, och inte heller i champagnen. Jag vill inte räkna kalorier. Jag vill istället kunna njuta av stunden och smakupplevelsen det ger mig.

Det viktiga är att hålla kvar glädjen i de val vi väljer och gör. För när glädjen faller, och byts ut mot måsten – då faller både glädjen och hälsan. Vi drivs då inte av passion, men för att vi förväntas vara på ett visst sätt, se ut på ett visst sätt eller att agera by the book.

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Hälsogourmet