Idag söndag bjuder jag på en detox-smoothie med aktiv kol.
Den här smoothien är fylld med extra protein, hallon, banan och aktiv kol. Aktiv kol sägs ha detox-effekt på kropp men studier på hur hälsan påverkas finns bevisligen inte utifrån vetenskapliga studier. Om någon av er läsare skulle finna något intressant på google scholar om aktiv kol så meddela gärna, jag är nyfiken och hälsa är viktigt. Däremot har jag hittat denna artikel som kritiskt granskar detox.
Det finns dock studier på transfetter och dess inverka på kroppen och trots det så äter enormt många individer detta dagligen i kost. Även en Dansk studie tar upp detta. En tankeställare mao på om man ska vara kritisk eller inte till aktiv kol. Produkten aktiv kol är trots allt godkänd och säljs i livsmedelsbutiker.
Hur kritisk ska man vara? Aktiv kol ska inte ätas i stor mängd dagligen då det lämpar sig som avgiftande kur. Man ska dock tänka på att detoxkurer löper risk för att även bra näringsämnen i kroppen detoxas ur. Det tänker man inte på när man står i hälsobutiken och väljer bland detox preparat.
En detox kur är ett alternativ till att rensa slaggprodukter ur kroppen. Det har ett bra syfte även om kroppen kan lida lite förlust av att även bra ämnen detoxas. Så länge aktiv kol inte överkonsumerar eller missbrukas så är en rensning ofarlig. Därför äter jag aktiv kol. Dock inte dagligen, och i små mängder.
Det bästa sättet som vi kan ta hand om oss själva på, är med bra sömn, dricka rikligt med vatten, äta kravmärkt mat och träna regelbundet. Det detoxar kroppen allra bäst både dagligen och på sikt.
Här kommer i alla fall receptet på denna nu omdiskuterade detox-smoothie. Medier har verkligen snurrat upp trender kring detta, och jag måste förstås prova jag med. Aktiv kol är smaklöst. Min svarta vackra smoothie smakar banan och hallon i gommen.
Recept
- 1 fryst banan
- 1 dl frysta hallon
- 1/2 tsk pulver aktiv kol
- 1 skopa vaniljproteinpulver
- 1 dl vaniljkvarg
Mixa samman ingredienser och häll upp i glas. Dekorera med favorit frön och bär. Jag har valt chiafrön, solroskärnor, kokosflarn och hallon. Bon aptit!
Intressant ämne det här med aktiv kol.
Ja frågan är om vi lyssnar till vetenskapliga råd, trender eller tänker att ”det har vi ätit i 20 år så det är ingen fara” Många av de vetenskapliga resonemangen inom just ex. transfetter är gamla och bör kanske uppdateras och studeras nu när väldigt mycket socker och fett konsumeras 2019.