Sötsug

Vinn över ditt sötsug

Socker är en rätt klurig nöt. Att vinna över sitt sockerintag kan vara knepigt. Då flertal ”vanliga” produkter innehåller en hel del dolt socker som simulerar till ett ökat sötsug.

Regelbundna kostvanor och bra livsmedel skapar balans för sötsuget. Framför allt bör man få i sig tillräckligt med mat, hunger skapar bara utrymme för intag av snabba tomma kolhydrater.

Tips på bra kost som lätt kan vara lättillgängligt dagtid är exempelvis 2 kokta ägg, 1/2 avokado, lite nötter eller en liten kvarg (150g) är sånt som man snabbt kan få i sig innan blodsockret rasar. Vi har så pass välsorterade matbutiker idag och dessutom lättillgängligt så även en närbutik, kiosk eller pressbyrå finns att tillgå. Bästa alternativet kräver förstås lite planering.

Saken är den att är vi hungriga eller får i oss för lite nyttigheter, så har kroppen redan ställt in sig på låg förbränning, och kroppen jobbar med att bränna muskelmassa, istället för kroppsfett. Då den inte får i sig tillräckligt med näring.

Regelbundet kostintag är med andra ord bra för både sockerbalans, och kroppens förbränningskapacitetav energi. Att hoppa över måltider som frukost eller lunch är därför inte gynnsamt. Mindre portioner och oftare, är ett bra koncept, och i kombination med en aktiv fritid.

Framgångsuiden, bonnier har givit ut en häftad bok, och i senaste Nr.7 finns det en hel del bra tips på hur sockerfällor kan undvikas.

 

2 Comments
    1. Rätt vanligt tyvärr, det bästa är att undvika att ha dessa livsmedel i skafferiet under veckodagarna och inhandla mindre mängd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.