Tips på fräscha tillbehör – Inlagda betor i Ingefära
Igår fredag fick jag hem gulbetor som familjen idag ätit som ugnsstekta tillbehör till dagens lunch. Vi har även tillagat inlagda polka- och gulbetor med ingefära. Ser fram emot morgondagen då de ska avsmakas till middagen.
Rotfrukter äter jag lite för sällan men de är riktigt vitamin- och fiberrika och dessutom ekonomiskt för plånboken. Potatis, rödbetor och morötter slinker i lite oftare och rödbetsjos är min grej, men jag ska absolut bättra mig med att äta ur det övriga sortimentet regelbundet. Selleri är en anledning till det. Boostar kroppen rejält.
Inlagda betor i Ingefära
Ingredienser
- 1 kg polka- och gulbetor
- 5 liter vatten
- 2 dl ättiksprit, 12%
- 2 dl strösocker
- ingefära, 3-4 tunna skalade skivor
Gör så här
- Koka oskalade betor 30-40 minuter i en kastrull. Prov stick med en gaffel för att se om de är färdigkokta.
- Häll av vattnet och skölj betorna.
- Tillsätt vatten, ättika och socker i en kastrull och låt koka upp så att sockret löses upp. Ställ kastrullen åt sidan.
- Skala betorna och ingefäran och skär i bitar eller skivor.
- Lägg betor och skivad ingefära i rengjorda glasburkar, fyll sen på med lag och låt det stå kallt ett dygn innan servering.