MIDDAGSMYS

Efter en dag i bowlinghallen och en riktigt kul match så avrundades kvällen hemma i grytan. Det kockades en trerätters meny och avnjöts gott vin under kvällen.

Förrätt

Blomkålssoppa med vaktelägg, lax och lufttorkad skinka
Soppa:
500 gram blomkålshuvud
1 klyfta vitlök
2 msk smör
5 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
3 stänk tabsco
salt, vitpeppar

Tillbehör:
3 skivor lufttorkad skinka
4 vaktelägg
12 små blomkålsbuketter
Lax
1 msk smör
1 msk crème fraiche
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad persilja
2 krm peppar

Gör så här

  1. Soppan
    Rensa blomkålshuvudet från gröna blad och den hårda stammen i mitten. Bryt blomkålen i mindre bitar (och spara 12 små buketter till tillbehör).
  2. Ta fram en stor kastrull och stek blomkålen i smöret, på medelvärme, tillsammans med den hackade vitlöken. När blomkålen fått lite färg så häller du på mjölk och grädde. Koka upp under omrörning. Se till att mjölkblandningen inte bränner vid i botten. När blomkålen blivit mjuk så mixar du soppan med en stavmixer tills den blir så slät som du vill ha den. Det får gärna vara lite struktur kvar i soppan.
  3. Smaksätt med tabasco, salt och peppar. Rör sedan ner crème fraiche och mixa innan servering.
  4. Tillbehör
    Koka vakteläggen ca 2 minuter och låt vila.
  5. Lägg sedan den lufttorkade skinkan på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter, eller tills skinkan blivit knaprig. Ta ut och låt svalna.
  6. Stek de små blomkålsbuketterna i lite smör tills de får en gyllengul färg.
  7. Montering på tallrik
    Vid servering lägger du det, skalade och delade vaktelägget i botten på din tallrik. Fördela sedan lite lax och crème fraiche runt äggen och lägg sedan tre små blomkålsbitar på varje tallrik. Bryt små bitar av den ugnstorkade skinkan och strö över tallrikens botten som strössel. Toppa med de gröna örterna. Den varma soppan hälls sedan ner i tallriken över tillbehören vid servering.

Huvudrätt

Hälleflundra med skaldjurssås och potatispuré med smak av Västerbotten och timjan
600 gram färska hälleflundra

Skaldjurssås
1 st strimlad lök
150 g räkor med skal
2 st äpplen, i klyftor
4 msk tomatpuré
vitt vin
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk cognac
salt och peppar efter smak

Potatispuré
600 gram fast potatis
2 dl mjölk
40 gram smör
100 gram västerbottenost
1 knippe färsk timjan
salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Skaldjurssås
    Fräs lök, räkor och äpplen i kastrull.
  2. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med ett tag.
  3. Tillsätt vittvin och koka ner till hälften.
  4. Häll i grädde och mjölk låt koka ca 30 minuter.
  5. Sila av och mixa slät.
  6. Potatispuré
    Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills potatisen är färdigkokt.
  7. Värm mjölk och smör i en kastrull.
  8. Häll av potatisen och tillsätt mjölk och smör.
  9. Vispa i hopp till en puré och tillsätt Västerbottensost och timjan.
  10. Hälleflundra
    Stek hälleflundran på båda sidorna.
  11. Lägg i ugnssäker form och kör färdigt i ugn, 160 grader, i ca 10 minuter. 

Efterrätt

En klassisk variant ikväll.
Valfri vaniljglass med egengjord chokladsås.
Vi vispar samman mjölk, lite grädde, kakao och en nypa socker.
                   

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras