TORSK PÅ MENYN

Fredag och kvällens middag blev torsktrygg. Regnet öser ner utanför fönstret, så inget trevligt grillväder direkt. Musik, tända ljus och skön egen tid med matlagning. Många ser det som ett måste. Jag tycker att det är roligt. Se istället middagsfixet som ett konstverk, eller en skapandeprocess. Du ger dig själv något vackert som du lagt ner tid på. Jag lovar dig att det blir roligare att laga mat. Uteslut dessutom all husmanskost (inte min grej). Njut. Receptsidan finns här.

UNGDBAKAD TORSKRYGG MED SPETSKÅL, PANCETTA OCH CITRON, 4 port.

680 g torskrygg med skinn
1 msk salt
2 msk socker
1 spetskål
100 g pancetta, skuren i tärningar
1 citron, skalet
2 dl grädde
1/2 dl hönsbuljong
1 schalottenlök, fint skuren
2 msk dill och persilja, finskurna
vitpeppar

Sätt ugnen på 120°. Lägg torsken på ett fat med skinnsidan ner och sockersalta den lätt med 1 msk salt och 2 msk socker. Kvarta spetskålen och skär bort roten. Skär sedan grova bitar av kålen, rakt över. Stek pancettan knaprig på medelhög värme i en stekpanna eller traktörpanna (platå). Tillsätt hönsbuljong och reducera till hälften.
Tillsätt grädden och spetskålen och sjud på låg värme tills kålen är genomkokt och grädden reducerat till krämig konsistens. Salta, peppra och smaka av med citronskal. Ställ varmt under tiden torsken lagas. Lägg torsken i en ugnsfast form med skinnet upp. Ugnsbaka torsken på 120° i 12 minuter, eller tills skinnet släpper lätt från fisken. Avsluta den gräddkokta kålen med finskuren schalottenlök och skurna örter precis före servering.

blogger-image-1235365190 - TORSK PÅ MENYN
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.